Składniki:
Masa z nasion
600ml niesłodzonego mleka migdałowego
115g wiśni, bez pestki, przekrojonych na połówki
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka słodzika ze stewii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80g nasion chia
Krem z nerkowców
40g nerkowców
55g wiśni, bez pestki, przekrojonych na połówki
2 łyżki stołowe zimnej wody
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/8 łyżeczki słodzika ze stewii
Wykonanie
1. Do blendera wlej mleko migdałowe, dodaj wiśnie, kardamon, stewię oraz wanilię. Zmiksuj dokładnie. Otrzymaną mieszanką zalej nasiona chia i dokładnie wymieszaj (nie miksuj). Odstaw na 5 minut i znów wymieszaj. Po 10 minutach znów wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.
2. Namocz nerkowce w wodzie i także odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
3. Aby zrobić krem z nerkowców w blenderze zmiksuj wiśnie na gładkie puree. Odsącz i wypłucz nerkowce, dodaj je do blendera wraz z dwoma łyżkami zimnej wody i zmiksuj na gładką masę. Dodaj wanilię oraz stewię i dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
4. Przed podaniem wymieszaj dokładnie masę z nasion chia i przełóż ją do 4 pucharków. Na wierzchu wyłóż krem z nerkowców. Deser można udekorować świeżymi wiśniami.
UWAGA: do deseru można użyć dowolnych owoców. Doskonale sprawdzą się czerwone porzeczki, maliny lub jagody.