Nasiona chia w sposób wyjątkowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Wykorzystywane były przez starożytnych Majów i Azteków, zarówno nasiona białe, ciemnobrązowe, jak i czarne i były kluczowym składnikiem ich diety.
Nasiona chia są produktem bezglutenowym bogatym w cynk, witaminy B1, B12, B3 i potas. W odróżnieniu od lnu, nasiona chia mogą być spożywane w postaci niesproszkowanej.
Wzbogać swoją dietę spożywając 1.5 łyżki stołowej nasion chia dziennie. Jedz je dwa razy dziennie, uprzednio namaczając je w wodzie lub innym płynie.
Przyspiesz trawienie
Nasiona chia zawierają błonnik, który wspomaga procesy trawienne i pracę jelit. Ponadto w celu oczyszczenia organizmu z toksyn można spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej nasion namoczonych w ciepłej wodzie.
Anemia
Nasiona chia są bardzo bogate w żelazo i ich spożywanie pozwala na walkę z niedoborem tego pierwiastka w organizmie. Dodatkowo nasiona chia wpływają na zwiększenie ilości czerwonych krwinek we krwi.
Energia życiowa
Nasiona chia wpływają znacząco na poziom energii życiowej. Wspomagają asymilację białek podczas trawienia. Zawarty w chia stront przyspiesza trawienie, podwyższa poziom energii oraz wspomaga metabolizm.
Poziom cukru we krwi
Błonnik i inne substancje zawarte w nasionach chia wywołują efekt obniżenia poziomu cukru we krwi, co jest bardzo korzystne dla diabetyków.
Pomoc w utracie wagi
Błonnik oraz białka zawarte w nasionach chia powodują, że nasiona nasączone w wodzie zwiększają swoją wielkość oraz wagę. Spożyte sprawiają, że czujesz się syty i odczuwasz mniejsze łaknienie.
Opóźnianie procesu starzenia
Gładka skóra, piękne włosy, mocne i zdrowe paznokcie – to są zalety spożywania nasion chia i zawartych w nich przeciwutleniaczy. Nasiona chia są bogate w kwasy Omega 3, które redukują zmarszczki, nawilżają skórę od środka oraz wspomagają gojenie się ran.
Ogólne samopoczucie i zmienne nastroje
Bogate w kwasy Omega 3 nasiona chia wspomagają stabilność emocjonalną.
Leczenie napadów złości, stresu, depresji, depresji biopolarnej, zaburzeń behawioralnych może być wspomagane poprzez dodanie do codziennej diety nasion chia.
Zapobieganie osteoporozie
Chia zawierają wapń, który jest niezbędnym budulcem kości oraz zębów. Dodatkowo magnez i fosfor zwiększają gęstość kości.
Zdrowe serce
Kwasy Omega 3 oraz Omega 6 zawarte w nasionach chia redukują poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów. Podwyższają także poziom dobrego cholesterolu (HDL) w organizmie. Nasiona chia nie zawierają cholesterolu.
Wspomaganie pracy mózgu
Spożywanie nasion chia wspomaga pracę mózgu, poprawia naszą pamięć oraz koncentrację.