Opis
Oferowany ksylitol jest w szczególności polecany:
* cukrzykom – ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru (1g – 7). Jest on więc bezpieczny dla diabetyków, utrzymuje niski poziom insuliny.
* chorym na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne – zwiększa przyswajanie wapnia i przez to przywraca właściwą konsystencję kości.
* dbającym o zęby i dziąsła – ksylitol jest rekomendowany przez stomatologów. Zapobiega próchnicy, likwiduje drobne ubytki próchnicze, oczyszcza i chroni zęby przed uszkodzeniami. Wskazany jest przy chorobach dziąseł i ozębnej – przywraca właściwe pH śliny (przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie jamy ustnej rozpuszczonym w ślinie ksylitolem, nawet już po umyciu zębów).
* walczącym z grzybicą i wrzodami – ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m.in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w układzie pokarmowym (np. Candida albicans). Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
* dbającym o linię, wygląd i chcącym schudnąć – ksylitol zmniejsza łaknienie cukru. Zawiera 40% mniej kalorii niż cukier i do tego opóźnia procesy starzenia. Jest on również powszechnie stosowany przez sportowców jako źródło energii po wysiłku. W odróżnieniu od glukozy (która jest trudno przyswajalna), ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.
Ksylitol może być szeroko stosowany w kuchni przy gotowaniu, pieczeniu i mrożeniu w taki sam sposób jak „zwykły cukier”.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.