Promocja!

Olej kokosowy 900ml Extra Virgin

32.00 26.00

Oferowany olej kokosowy EXTRA VIRGIN jest tłoczony na zimno z surowca pochodzącego z Indonezji. Sam proces tłoczenia wykonywany jest w polskiej tłoczni, dzięki czemu możemy zapewnić, że oferowany produkt jest najwyższej jakości, a sam proces tłoczenia odbywa się w sposób prawidłowy. Ten olej kokosowy posiada charakterystyczna dla kokosa wspaniały smak i zapach. Jest to olej nieoczyszczony, zachowane są w nim występujące naturalne witaminy i minerały.

Kategoria:

Opis

Olej kokosowy Extra Virgin swoją popularność zawdzięcza występującej w nim kombinacji kwasów tłuszczowych:

tłuszcze nasycone – 91 % w tym:
– kwas laurynowy – 48 %
– kwas mirystynowy – 18 %
– kwas palmitynowy – 9 %
– kwas kaprylowy – 7 %
– kwas kaprynowy – 6%
– kwas stearynowy – 3 %
tłuszcze nienasycone – 9 % w tym:
– jednonienasycone – 7 % (kwas oleinowy Omega-9 – 7 %)
– wielonienasycone – 2 % (kwas linolowy Omega-6 – 2 %)

Olej kokosowy Extra Virgin w ok. 90% składa się z tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które organizm człowieka przekształca bezpośrednio w energię a nie magazynuje w postaci złogów lub zapasów tłuszczu. Jednym z najważniejszych kwasów występujących w oleju Extra Virgin jest kwas laurynowy. Cechuje się on wspomaganiem układu immunologicznego, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Kwas laurynowy występuje także w mleku matki. Dodatkowo olej kokosowy Extra Virgin zawiera takie witaminy jak: A, B, i C oraz minerały: wapń, fosfor oraz potas.

Z uwagi na swoje bogactwo w naturalne składniki olej kokosowy Extra Virgin znalazł też zastosowanie w kosmetyce. Z powodzeniem może być używany jako krem dla cery suchej, odwodnionej, zmęczonej oraz dojrzałej. Olej kokosowy jest bardzo często stosowany jako „odżywka” dla włosów. Kuracja z użyciem kompresów kokosowych przywraca zniszczonym włosom miękkość, gładkość i piękny połysk. Olej kokosowy Extra Virgin idealnie nadaje się także do pielęgnacji całego ciała – nawilża, łagodzi oraz niweluje objawy swędzącej, podrażnionej skóry.

Olej kokosowy Extra Virgin w temperaturze powyżej 25 stopni zmienia swoją konsystencję na płynną – w żaden sposób nie obniża to jego wartości odżywczych oraz właściwości kosmetycznych. Jest to naturalne „zachowanie” – po obniżeniu temperatury olej powraca do stałej konsystencji.

Najważniejsze fakty związane z olejem kokosowym:

w 90 % składa się z tłuszczów nasyconych zamienianych przez organizm w energię (organizm nie magazynuje tłuszczów nasyconych w odróżnieniu od tłuszczów zwierzęcych)
wspomaga układ immunologiczny
zawiera witaminę A, B i C
zawiera minerały takie jak: potas, fosfor i wapń
– jest trwały i stabilny termicznie
– doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania, smażenia oraz pieczenia
– stosowany jako krem doskonale nawilża i pielęgnuje skórę
– posiada właściwości przeciwzmarszczkowe
– idealny ratunek dla zniszczonych i wysuszonych włosów po zabiegach fryzjerskich
łagodzi i niweluje objawy swędzącej, podrażnionej skóry głowy

Sposób spożycia:
– dorosłym zaleca się dawkowanie 3-4 łyżek oleju
– najlepiej przyjmować go w trakcie posiłu – wtedy najlepiej jest wchłaniany przez organizm
– do smażenia używać identycznie jak tradycyjnych tłuczczów
– do celów kosmetycznych należy nanieść olej Extra Virgin na skórę i delikatnie wmasować

Dodatkowe informacje

Waga 1 kg
- dorosłym zaleca się dawkowanie 3-4 łyżek oleju - najlepiej przyjmować go w trakcie posiłu - wtedy najlepiej jest wchłaniany przez organizm - do smażenia używać identycznie jak tradycyjnych tłuczczów - do celów kosmetycznych należy nanieść olej Extra Virgin na skórę i delikatnie wmasować
Ojek kokosowy najwyższej jakości, pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno. W ok. 25 st.C olej staje się płynny, co nie zmienia jego właściwości odżywczych. Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna: 3700kJ / 900 cal tłuszcz, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 91g węglowodany (w tym cukry): 0g białko: 0g sól: 0g Przechowywać w ciemnym miejscu. Skład: 100% czysty olej kokosowy.