Składniki:
Ciasto
160 g mąki
12 g proszku do pieczenia
4 g sody oczyszczonej
2 g soli
170 g oleju kokosowego
85 g cukru
2 jajka
1 żółtko
170 g jogurtu naturalnego
30 g maku
25 g ziaren chia
otarta skórka z 2 cytryn
wanilia do smaku
Syrop cytrynowy
około 70 ml soku z cytryny
60 g cukru
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Foremkę keksową nasmarowaną masłem opruszyć mąką.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól w misce.
W osobnej misce wymieszać olej kokosowy i cukier na puszystą masę. Dodać po jednym jajku ciągle mieszając. Dodać skórkę z cytryny, mak, nasiona chia i wanilię.
Do masy dodać połowę mąki oraz jogurt i wymieszać. Na koniec dodać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
Piec 40-45 min do suchego patyczka.
W tym czasie możemy przygotować syrop cytrynowy do polania ciasta.
Podgrzać sok z cytryny i cukier i gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Syropem polewamy gorące ciasto a następnie zostawiamy je w foremce na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego!